1. Haberler
  2. Dünya
  3. NASA Verileri Pasifik Okyanusu’nda Sıcaklık Artışının Planktonları Yok Ettiğini Gösterdi

NASA Verileri Pasifik Okyanusu’nda Sıcaklık Artışının Planktonları Yok Ettiğini Gösterdi

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin yeni verileri, Pasifik Okyanusu'ndaki rekor sıcaklık dalgasının deniz ekosistemini ağır hasara uğrattığını ortaya koydu. Süper El Nino etkisiyle akıntıların kesi

NASA Verileri Pasifik Okyanusu'nda Sıcaklık Artışının Planktonları Yok Ettiğini Gösterdi
Google'da Abone Ol service
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin yeni verileri, Pasifik Okyanusu’ndaki rekor sıcaklık dalgasının deniz ekosistemini ağır hasara uğrattığını ortaya koydu. Süper El Nino etkisiyle akıntıların kesilmesi sonucu besinsiz kalan planktonlar ölürken suların rengi yeşilden maviye döndü; uzmanlar zincirleme bir ekolojik kriz uyarısında bulundu.

Normal şartlarda yüzeye soğuk ve besin dolu sular ileten deniz akıntıları El Niño nedeniyle durma noktasına geldi. Okyanusa karakteristik yeşil tonunu kazandıran trilyonlarca mikroskobik canlı besin bulamayarak öldü ve sular canlılığını yitirerek maviye büründü. Kurumun 2024 yılında uzaya gönderdiği PACE uydusu, tabandaki besin zincirinin çöktüğünü canlı biçimde saptadı.

Okyanus yüzeyindeki renk farklılaşmasına ilişkin kurum tarafından yapılan tespitte şu ifade kaydedildi:

NASA Süper El Nino etkisi nedeniyle okyanusun rengini değiştiğini açıkladı.

Deniz ekosistemindeki kitlesel kayıpların sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulunuldu:

Uzmanlar, fotosentez yapan bu minik canlıların yok olmasının tüm deniz yaşamında zincirleme bir felakete yol açacağını, balıklardan deniz memelilerine kadar pek çok türün besin bulabilmek için göç etmek zorunda kalacağını belirtiyor.

Batı Pasifik’te ocak ayında su altı dalgaları şeklinde başlayan termal hareketlilik, nisan ayı itibarıyla Doğu Pasifik havzasına yayıldı. Yükselen sıcaklıklar nedeniyle genleşen sular, Güney Amerika ve Kaliforniya kıyı şeridinde deniz seviyesini 40 santimetreye kadar yükseltti.

NASA Verileri Pasifik Okyanusu’nda Sıcaklık Artışının Planktonları Yok Ettiğini Gösterdi
0

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter