Yapay zekâya yönelen üretim, otomotiv sektöründe yeni bir çip darboğazı riskini artırıyor.
Koronavirüs salgını döneminde küresel otomotiv üretimini durma noktasına getiren çip krizi yeniden kapıda. Yarı iletken üreticilerinin yapay zekâ teknolojilerine öncelik vermesi, otomotiv ve tüketici elektroniği için kullanılan bellek tedarikini tehdit ediyor.
Semiconductor Manufacturing International (SMIC), 2026’da otomotiv ve tüketici elektroniği üretiminin bellek sıkıntısı nedeniyle daralabileceği uyarısında bulundu. SMIC Eş-CEO’su Zhao Haijun, büyük üreticilerin Nvidia için yapay zekâ hızlandırıcılarına ağırlık vermesi sonucu bellek talebinin karşılanamayacağını belirtti.
Şirketlere göre, arz-talep dengesizliği şimdiden fiyat baskısı yaratıyor. Huawei için de üretim yapan SMIC ve Kioxia Holdings, bellek tedarikindeki belirsizliğin sürdüğünü vurguluyor. SK Hynix ve Samsung’un üretim kapasitesini Nvidia bileşenlerine kaydırması, otomotiv, akıllı telefon ve tüketici elektroniği sektörlerinde endişeye yol açıyor. Zhao, mevcut talebin SMIC’in kapasitesini aştığını ifade ederek, 2025 yatırım harcamalarının 2024’teki seviyeye yakın kalacağını söyledi.
Pandemi sürecinde yaşanan çip krizi, 2021’de 9,5 milyon ve 2022’de yaklaşık 3 milyon aracın üretilememesine neden olmuştu. Bu dönemde sıfır araç bulmak zorlaşmış, fiyatlar hızla artmıştı.
2023 itibarıyla tedarik sorunu hafifledi ancak sektör, yapay zekâ odaklı üretim kaymalarının otomotiv için ayrılan çip miktarını tekrar azaltabileceğinden endişeli. Uzmanlara göre bu durum, araç üretiminde yeni kısıtlamalar ve fiyat artışları getirebilir.




