Adalet Bakanı Akın Gürlek, yürütülen fon soruşturmasında Borsa İstanbul bünyesindeki 41 şirketin hissesinde milyarlarca liralık manipülatif işlem saptandığını açıkladı. Sermaye Piyasası Kurulu’nun tasfiye kararı aldığı 131 fon nedeniyle mağdur olan 455 bin yatırımcıya yönelik geri ödeme takviminin ise ekim ayında devreye gireceği bildirildi.
Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) 7 şirkete ait 131 yatırım fonunu tasfiye etme adımının ardından derinleşen adli süreçte, dün gerçekleştirilen 5’inci dalga operasyon kapsamında 34 şüpheli hakkında gözaltı, yakalama ve arama kararı verildi.
El Konulan Mal Varlıkları TMSF Fonunda Toplanacak
Soruşturmanın son aşamasına dair Sabah’a konuşan Adalet Bakanı Akın Gürlek şu açıklamayı yaptı:
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kapsamında bir fon oluşturulduğunu ve fon soruşturmasında el koyulan mal varlıklarının bu fonda toplanarak doğrudan mağdurlara aktarılacağını söyledi.
Bakan Gürlek piyasadaki usulsüz işlemlere ilişkin tespitleri aktarırken şu ifadeleri kullandı:
Borsa İstanbul’da işlem gören 41 şirkete ait hisselerde milyarlarca liralık manipülatif işlem tespit edildiğini belirtirken, dün yaptığı açıklamada da 26 hisse senedindeki hareketlerin detaylıca incelemeye alındığını duyurmuştu.
Geri Ödemeler Ekim Ayında Kademeli Olarak Başlayacak
Tasfiyesi kararlaştırılan 131 fondaki hak sahiplerine yönelik ödeme planı da netleşti. Belirlenen takvime göre, anapara tutarı 1 milyon TL’nin altında bulunan alacaklıların ödemeleri ilk aşamada ekim ayında gerçekleştirilecek.
Mevduatı 1 milyon TL’nin üzerinde olan alacaklılara ekim döneminde 1 milyon TL tutarında ara ödeme yapılacak. Bakiye alacaklar, tasfiye sürecinden sağlanacak gelirin pay sahiplerine paylaştırılmasıyla kademeli olarak hesaplara aktarılacak.




