1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Otomotiv
  4. Alman otomotiv devlerinde tarihi çöküş: Fabrikalar kapanıyor

Alman otomotiv devlerinde tarihi çöküş: Fabrikalar kapanıyor

Almanya’nın lokomotif sektörü olarak görülen otomotiv endüstrisi, 2009 küresel krizinden bu yana en ağır dönemlerinden birini yaşıyor. BMW, Mercedes-Benz ve Volkswagen’in karlarında sert düşüşler görülürken, fabrikaların kapanması ve on binlerce çalışanın işini kaybetme riski ülke ekonomisindeki sıkıntıyı derinleştiriyor. Hem hükümet hem de iş dünyası, kısa vadede güçlü bir toparlanma beklemiyor.

featured
service
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Alman otomotiv sektörü, kâr oranlarının son 15 yılın en düşük seviyesine gerilemesiyle birlikte tarihi işten çıkarmalar ve fabrika kapatma kararlarıyla sarsılıyor.

Alman otomotiv endüstrisi, tarihinin en zorlu dönemlerinden birini yaşıyor. Ernst & Young (EY) tarafından hazırlanan rapora göre, Volkswagen, BMW ve Mercedes-Benz’in temmuz-eylül dönemini kapsayan üçüncü çeyrek faaliyet karları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 76 oranında eridi. Toplam kârın 1,7 milyar avroya gerilediği bu tablo, 2009 yılından bu yana kaydedilen en kötü performans olarak kayıtlara geçti.

İşten çıkarma dalgası büyüyor

Mali tablolardaki bu sert düşüş, dev şirketleri küçülmeye zorladı. Sektör genelinde on binlerce çalışanı etkileyecek işten çıkarma planları peş peşe açıklandı:

  • Audi: 2029 yılına kadar 7 bin 500 kişilik kadro azaltımı planlıyor.

  • Siemens: 2027’ye kadar 6 binden fazla çalışanıyla yollarını ayıracak.

  • Bosch: Çoğunluğu Almanya’da olmak üzere toplam 5 bin 500 kişiyi işten çıkaracak.

  • Porsche: 3 bin 900 kişilik istihdam kesintisine hazırlanıyor.

  • Volkswagen: Cariad yazılım biriminden 1.600 kişiyi çıkaracağını duyurdu.

Volkswagen’den 88 yıl sonra bir ilk

Krizin en çarpıcı adımı ise Volkswagen cephesinden geldi. Şirket, 88 yıllık tarihinde ilk kez Almanya sınırları içindeki bir fabrikasını kapatma kararı aldı. Saksonya eyaletinin başkenti Dresden’deki tesisin, bu yıl sonunda üretimi tamamen durduracağı bildirildi.

Elektrikli araç hedefinden sapma

Sektördeki daralma, elektrikli araç yatırımlarını da sekteye uğrattı. Artan maliyetler ve talep azlığı nedeniyle Ford, elektrikli araç stratejisinde geri adım atarak rotayı yeniden benzinli ve hibrit motorlara çevirdi. Şirket, 2023’ten bu yana elektrikli araç biriminde 13 milyar dolar zarar ettiğini raporladı.

İflaslar artıyor, güven azalıyor

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı’nın raporuna göre, ülkede kurumsal iflaslar geçen yıla oranla yüzde 11,7 artarak 18 bin 125’e ulaştı. Ifo İş Ortamı Güven Endeksi ise aralık ayında 87,6 puana geriledi. Çin pazarındaki daralma, Avrupa’daki düşük talep ve ABD gümrük vergileri, Alman devlerini köşeye sıkıştırmaya devam ediyor.

Alman otomotiv devlerinde tarihi çöküş: Fabrikalar kapanıyor
+ - 0

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin