Nvidia, Meta ve diğer büyük AI şirketlerinin hisseleri ciddi değer kaybı yaşadı; Nvidia tek başına 430 milyar dolar eridi.
ABD teknoloji şirketleri, 2018 Nisan’ından bu yana en kötü haftasını geride bıraktı. Nvidia, Meta, Palantir ve Oracle gibi sekiz büyük yapay zekâ (AI) şirketinin piyasa değeri geçen hafta ciddi şekilde düştü. Sektöre bağlı şirketler toplamda yaklaşık 800 milyar dolar kaybetti.
Cuma günü işlemleri sırasında Nvidia hisseleri yüzde 2,6 gerilerken, Microsoft, Amazon ve Broadcom gibi diğer büyük teknoloji hisseleri de değer kaybetti. Bu düşüşler, Nasdaq Composite endeksinin haftayı yüzde 4 kayıpla kapatmasına neden oldu. Bu, endeksin Trump dönemindeki tarifeler sonrası yaşadığı yüzde 10’luk düşüşten sonraki en kötü performansı oldu.
Dünyanın en değerli şirketi Nvidia, dolar bazında en fazla kayıp yaşayan şirket oldu. Şirketin piyasa değeri bir haftada 430 milyar dolardan fazla azaldı. Nvidia CEO’su Jensen Huang, Financial Times’a verdiği röportajda Çin’in yapay zekâ yarışını kazanabileceğini söylemişti. Daha sonra Huang açıklamasını yumuşatarak, Çin’in AI alanında ABD’nin “sadece nanosaniyeler gerisinde” olduğunu belirtti.
Uzmanlar, Çinli rakiplerin OpenAI, Microsoft, Google, Meta ve Anthropic gibi ABD merkezli devlerin teknik üstünlüğünü hızla kapattığını ifade ediyor.
Kaynak: Gazete Oksijen, Financial Times




