28 Şubat’ta İran’a düzenlenen saldırıların ardından bölgedeki birçok ülkede hava sahaları uçuşlara kapatılırken Türk hava yolu şirketleri seferlerini iptal etti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, saldırılar sonrası İran, İsrail, Irak, Katar, Bahreyn, Kuveyt, Ürdün ve Suriye’nin güneyinde hava sahalarının sivil uçuşlara kapatıldığını açıkladı. Umman, Lübnan ve Suudi Arabistan’ın bazı bölgelerinde ise sivil havacılık faaliyetleri devam ediyor.
Kriz nedeniyle THY ve Pegasus’a ait birer uçağın Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı’nda beklediği bildirildi. Tahran’da mahsur kalan uçuş ekipleri Büyükelçilik koordinasyonuyla Türkiye’ye tahliye edilirken, Irak’ta bekleyen Tailwind Havayolları mürettebatı için de Bağdat Büyükelçiliği ile irtibata geçildi.
Hava yolu şirketleri güvenlik gerekçesiyle uçuş takvimlerini güncelledi. THY, AJet, Pegasus ve SunExpress; İran, Irak, Suriye, Lübnan ve Ürdün seferlerini 6 Mart 2026’ya kadar durdurdu. Pegasus, İran uçuşlarını 12 Mart’a kadar askıya alırken; Katar, Kuveyt, Bahreyn ve BAE seferleri 3 Mart’a kadar iptal edildi. Suudi Arabistan ve Umman uçuşlarının ise planlandığı gibi sürdürüleceği kaydedildi.
Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Açıklaması




