Klimt’in Elisabeth Lederer portresi, New York’taki Sotheby’s müzayedesinde 9,9 milyar TL’ye alıcı buldu. Müzayedede satılan eserlerin toplam değeri ise 16 milyar doları buldu.
Gustav Klimt’in 1914–1916 yılları arasında yaptığı Elisabeth Lederer portresi, açık artırmada rekor kırarak dünyanın en pahalı ikinci eseri oldu. New York’taki Sotheby’s müzayedesinde altı alıcı arasında yirmi dakika süren kıyasıya rekabetin ardından tablo satıldı. Alıcının kimliği açıklanmadı.
Portre, Nazi döneminde hayatta kalan Elisabeth Lederer’in gençliğini ve Viyana’nın varlıklı ailelerinden birine ait geçmişini yansıtıyor. Ailenin koleksiyonu Nazi döneminde yağmalanmasına rağmen tablo kurtarıldı ve 2. Dünya Savaşı sonrası milyarder Leonard A. Lauder’in koleksiyonuna geçti.
Tablodaki Elisabeth, Klimt’in portresine saklanmış kimliği sayesinde Nazi baskısından kurtulmuş, 1944 yılında hastalıktan ölünceye kadar Viyana’da yaşamıştı. Klimt’in Yahudi olmaması ve portreyi bizzat yapması, bu trajik hikâyeyi mümkün kıldı.
Elisabeth Lederer portresi, Klimt’in özel koleksiyonunda bulunan iki tam boy portresinden biri olarak tarihe geçti; diğer ünlü tam boy portresi ise 1908 tarihli “Öpücük” tablosu.




