TEPAV verilerine göre Ocak 2026’da gıda enflasyonu son iki yılın zirvesine çıkarken, pazar tezgahlarında hem esnaf hem vatandaş maliyetlerden şikayet ediyor.
İstanbul’un Kağıthane ve Şişli semtlerindeki pazarlarda yapılan incelemeler, gıda fiyatlarındaki sert yükselişi gözler önüne serdi. Akdeniz bölgesinde yaşanan sel felaketleri ve artan lojistik maliyetler, sebze ve şarküteri ürünlerinde ciddi fiyat artışlarına yol açtı. Şişli’deki pazarda yüksek alım fiyatları nedeniyle esnafın bir kısmının tezgah açamadığı görüldü.
Pazarcı Hüseyin Duran, ürün tedarikindeki zorluğu, “Bu mevsimde ürünlerin yüzde 90’ı Antalya ve Mersin’den geliyor. Oralarda çok ciddi sel oldu. Taze fasulye gibi bazı ürünler pazara çok az geldi” sözleriyle aktardı. Satışların düştüğünü belirten Can Topal ise, “Eskiden 10 teneke satıyorsak şimdi iki teneke peynir satıyoruz. Yüzde 30 fiyat artışı var. Vatandaş akşam pazarına geliyor” dedi.
Pazarın nabzını tutan 65 yaşındaki esnaf Cemal Güder, alım gücündeki değişimi şu ifadelerle özetledi:
“Vatandaş gelip fiyatlara bakıp gidiyor. Eskiden en büyük para 50 liraydı. Bununla pazar alışverişi yapılırdı, üstüne para kalırdı. Şu anda en büyük banknot olan 200 lirayla ürününe göre 1 ya da 2 kilo alışveriş yapılıyor. Vatandaş 30 bin lira kira veriyor. Çocuklara daire verdim ben şimdi kiraya geçtim. Çünkü bu dönemde ev alamıyorlar. Ben hâlâ çalışıyorum, geçim zorlaştı.”
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) verilerine göre, Ocak 2026’da aylık gıda enflasyonu yüzde 5,17 ile son iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Yıllık gıda enflasyonu ise yüzde 30,5 olarak hesaplandı.




