Dünyanın gözü yeniden Asya-Pasifik’e çevrildi. Çin ordusu, Tayvan’ı fiilen abluka altına alan ve adayı 7 farklı noktadan çevreleyen dev bir askeri tatbikata başladığını duyurdu.
ABD’nin Tayvan’a yönelik 11 milyar dolarlık silah satışına sert tepki gösteren Pekin yönetimi, “Adalet Görevi 2025” (Justice Mission 2025) kod adıyla başlattığı tatbikatla adadaki ayrılıkçı güçlere “savaş provası” ile yanıt verdi.
Ada 7 bölgeden kuşatıldı
Çin ordusunun yayınladığı haritaya göre tatbikat, Tayvan’ı tamamen çevreleyen 7 kritik bölgede gerçekleştiriliyor. Tatbikatın detayları şu şekilde:
-
Katılımcı Kuvvetler: Kara, Donanma, Hava ve Roket kuvvetleri eş zamanlı görev alıyor.
-
Amaç: Adanın kilit bölgelerini ele geçirme ve tam abluka simülasyonu.
-
Canlı Ateş: Tatbikat süresince gerçek mühimmat kullanılacak. Bu durumun bölgedeki ticari deniz ve hava trafiğini durma noktasına getirmesi bekleniyor.
Pekin’den sert mesaj: “Yok edilecekler”
Çin Doğu Cephe Komutanlığı, tatbikatı “Adalet Kalkanı” olarak nitelendirerek, “Bağımsızlık planlayan herkes bu kalkanla karşılaşınca yok edilecek” mesajını paylaştı. Bir Çin savaş gemisinde görüntülenen “Ne olursa olsun anavatan yeniden bir araya gelecek” yazısı ise Pekin’in kararlılığını ortaya koydu.
Tayvan alarma geçti: Füzeler hazırlandı
Çin uçaklarının ve gemilerinin ada çevresinde tespit edilmesinin ardından Tayvan Savunma Bakanlığı “yüksek alarm” durumuna geçti. Bakanlık, halkı ve toprakları korumak için kendi birliklerini harekete geçirdiğini ve füze sistemlerinin izleme moduna alındığını açıkladı.
Gerilimin nedeni: 11 milyar dolarlık paket
Bu devasa tatbikatın fitilini ateşleyen olay ise ABD’nin hamlesi oldu. Washington yönetiminin, Çin’in tüm itirazlarına rağmen Tayvan’a 11 milyar dolarlık dev bir silah paketi satışını onaylaması, Pekin’in “kırmızı çizgisini” aşan bir adım olarak değerlendirildi.




