Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Kutbu bölgesindeki savunma hattını güçlendirmek amacıyla Grönland’da üç ek askeri üsse erişim sağlamak için Danimarka hükümetiyle görüşmeler yürütüyor.
Pentagon’un Stratejik Genişleme Planları
ABD Kuzey Komutanlığı Komutanı General Gregory M. Guillot, Kongre oturumunda yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük adasındaki askeri tesislerin kapasitesini artırmayı hedeflediklerini belirtti. Plan dahilinde, daha önce ABD tarafından terk edilen iki eski üssün de yeniden operasyonel hale getirilmesi öngörülüyor.
General Guillot, artan küresel tehditler karşısında Grönland’ın stratejik konumunun kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Bu genişleme hamlesiyle Washington yönetimi, bölgede kalıcı ve esnek bir askeri varlık sergilemeyi amaçlıyor.
“Kuzey Kutbu bölgesinde ihtiyaç duyulması halinde karar vericilere daha fazla seçenek sunmak adına farklı limanlar ve havaalanları geliştirmeye çalışıyorum.”
Operasyonel Esneklik ve Özel Kuvvetler
Mevcut askeri planlamalar sadece kara unsurlarını değil, deniz yeteneklerini de kapsayacak şekilde tasarlandı. Yeni tesislerin inşası ve mevcutların modernizasyonu ile ABD’nin bölgedeki operasyonel kabiliyetinin en üst düzeye çıkarılması hedefleniyor. Geliştirilecek tesislerin özel kuvvet birimlerinin kullanımına da sunulması bekleniyor.
Danimarka ve Grönland Cephesinde Endişeler
Danimarka hükümeti, Washington’dan gelen talepler karşısında 1951 tarihli savunma anlaşmasına atıfta bulunarak müzakereleri sürdürüyor. Grönland’ın yarı özerk statüsü ve geçmişte yaşanan siyasi gerilimler, diplomatik kanallardaki hassasiyeti artırıyor.
Grönland yerel halkı ve yöneticileri ise adadaki askeri hareketliliğin artmasından endişe duyduklarını ifade ediyor. Askeri yoğunluğun bölgenin doğal sakinliğini bozabileceği yönündeki kaygılar, projeye yönelik toplumsal direnci derinleştiriyor.




