Üretimi durdurulan nadir penny’ler koleksiyon piyasasında milyon dolara alıcı buluyor.
ABD’de 200 yılı aşkın süredir kullanılan 1 sentlik madeni para, penny, artık tedavülden kalktı. ABD Darphanesi, üretimi tamamen durdurarak tarihi bir karara imza attı.
Penny üretiminin sona ermesi, koleksiyoncuların ilgisini artırdı. Uzmanlar, nadir penny’lerin değerinin gelecekte daha da yükseleceğini belirtiyor. Öne çıkan fiyatlar şöyle:
-
1943 Bakır Penny → 1,7 milyon dolar
-
1969-S Double Die → 40 bin dolar üzeri
-
1955 Double Die → binlerce dolar
-
1909-S VDB → 1.000 dolar üzeri
Hatalı basımlar ve yanlış metal kullanılan yıllara ait penny’ler de yeniden değer kazandı. Öne çıkan örnekler arasında 1943 Copper Penny, 1944 Steel Penny, 1992 Close AM, 1970-S Small Date ve 1922 No D yer alıyor.
Koleksiyon uzmanları, değerli penny’lerde sahtecilik vakalarının arttığını belirterek, buldukları madeni paraların mutlaka profesyonel derecelendirme kuruluşları tarafından doğrulatılması gerektiğini vurguladı.
Kaynak: ABD Darphanesi




