1. Haberler
  2. Dünya
  3. LaGuardia Havalimanı Faciası: 22 Mart 2026 Gecesi Yaşanan Büyük İhmal

LaGuardia Havalimanı Faciası: 22 Mart 2026 Gecesi Yaşanan Büyük İhmal

New York LaGuardia Havalimanı’nda Air Canada uçağı pistteki itfaiye aracına çarptı. Kazada iki pilot hayatını kaybetti. Onlarca kişi yaralandı. Hava trafik kontrolörü telsiz kayıtlarında hatasını kabul etti. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

featured
service
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Paylaştığın detaylar, 22 Mart 2026 Pazar gecesi saat 23:45 sularında New York LaGuardia Havalimanı’nda (LGA) gerçekleşen bu korkunç trajedinin gerçekliğini tüm çıplaklığıyla yansıtıyor. Air Canada Express (Jazz Aviation) tarafından işletilen 8646 sefer sayılı Montreal-New York uçağı ile bir itfaiye aracının pistte çarpışması, havacılık tarihine en büyük kontrolör hatalarından biri olarak geçti.

İşte bu kan donduran kazaya dair netleşen diğer detaylar ve son durum:

Kazanın Acı Bilançosu ve “Mucize” Kurtuluş

Çarpışma anında uçağın burun kısmı (kokpit) tamamen parçalandı ve uçağın gövdesi pistte şaha kalkmış bir şekilde durabildi.

  • Hayatını Kaybedenler: Uçağın kaptan pilotu Antoine Forest (30) ve yardımcı pilot Mackenzie Gunther. Her iki pilot da olay yerinde hayatını kaybetti.

  • Ağır Yaralılar: Toplamda 40’tan fazla kişi hastaneye kaldırıldı.

  • Koltukla Birlikte Fırlayan Kabin Memuru: Uçaktan koltuğuna bağlıyken dışarı fırlayan kabin memurunun Solange Tremblay olduğu açıklandı. Kızı Sarah Lépine, annesinin hayatta kalmasını “tam bir mucize” olarak tanımladı; Tremblay’in bacaklarında çok sayıda kırık olduğu ve ameliyata alındığı bildirildi.

  • İtfaiye Eri Yaralanmaları: Çarpılan itfaiye aracındaki (Truck 1) iki Port Authority görevlisinin vücutlarında ciddi kırıklar olduğu ancak durumlarının stabil olduğu öğrenildi.

İhmaller Zinciri: 10 Saniyelik Hata

Federal Havacılık İdaresi (FAA) ve NTSB (Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu) tarafından incelenen ses kayıtları, kazanın nasıl “geliyorum” dediğini kanıtlıyor:

Süreç Yaşanan Olay
Önceki Acil Durum Bir United Airlines uçağı, kabindeki “yanık kokusu” nedeniyle acil durum bildirdi.
Yanlış İzin Kule kontrolörü, United uçağına müdahale etmeye giden Truck 1 kodlu itfaiye aracına pistten geçiş izni verdi.
Gecikmiş Uyarı İzin verdikten sadece 10 saniye sonra hatasını fark eden kontrolör, telsizden “Dur, Truck 1, dur!” diye bağırdı ancak Air Canada uçağı o sırada 104 mil hızla inişe geçmişti.
İtiraf Kazadan 18 dakika sonra kontrolörün telsizden diğer pilotlara “I messed up” (Batırdım/Hata yaptım) dediği duyuldu.

Soruşturmada Son Durum

NTSB Başkanı Jennifer Homendy, uçağın kara kutularının (FDR ve CVR) hasarsız şekilde çıkarıldığını ve analiz için Washington’a gönderildiğini duyurdu. Kazanın olduğu gün havanın sisli ve puslu olması, görüş mesafesinin düşüklüğü ve kuledeki personel sayısının (o esnada devam eden hükümet kapanması nedeniyle oluşan personel eksikliği tartışmaları dahil) kazadaki rolü titizlikle inceleniyor.

Havacılık Notu: Bu kaza, havacılıkta “durumsal farkındalık” (situational awareness) kaybının ne kadar ölümcül olabileceğini gösteren en taze ve en acı örneklerden biri oldu.

LaGuardia Havalimanı Faciası: 22 Mart 2026 Gecesi Yaşanan Büyük İhmal
+ - 0

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Bizi Takip Edin