Dünyanın en çok ziyaret edilen müzesi Louvre’un direktörü Laurence des Cars, paha biçilemez kraliyet mücevherlerinin çalındığı soygun ve süregelen güvenlik zafiyetleri nedeniyle görevinden istifa etti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Des Cars’ın istifasını Salı günü resmi olarak onayladı. 2021 yılında göreve gelen Des Cars, özellikle geçen yıl 19 Ekim’de gerçekleşen Napolyon mücevherleri soygunundan bu yana yoğun eleştirilerin odağındaydı. Müze yönetimi son on yılda bilet sahtekarlığı iddiaları, eserlerin zarar gördüğü sel baskınları ve güvenlik açıklarıyla sık sık gündeme gelmişti.
Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, “bu istifa dünyanın en büyük müzesinin güvenlik güncellemelerini ve modernizasyonunu içeren büyük projeleri yürütmek için yetkin ve güçlü bir yeni ivmeye ihtiyaç duyduğu bir dönemde sorumlu bir eylemdir” ifadeleri kullanıldı.
Daha önce soygunun gerçekleştiği gün sunduğu istifası Kültür Bakanı Rachida Dati tarafından reddedilen Des Cars, ikinci talebinde görevden ayrılmış oldu. Müzenin güvenliğini sarsan olayda hırsızlar, gün ortasında vinç ve testereler kullanarak 102 milyon dolar değerindeki parçaları ele geçirmişti. Halen bulunamayan eserlere dair Des Cars, müze dışındaki kamera yetersizliğini ve yapısal güvenlik zayıflıklarını daha önce itiraf etmişti.
Kaynak: Macron’un Ofisi ve Müze Yönetimi Açıklamaları




