Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’da barış sağlanması halinde yabancı askerlere gerek kalmayacağını açıkladı. Putin, “Özellikle şimdi askeri çatışmalar sırasında orada herhangi bir birlik konuşlanırsa, bunların meşru hedefler olacağını varsayıyoruz.” dedi. Putin, Vladivostok’ta düzenlenen Doğu Ekonomi Forumu’nda önemli değerlendirmelerde bulundu.
Görüşme ve Güvenlik Garantileri
Ukrayna’nın Avrupa Birliği (AB) üyeliğine karşı olmadıklarını belirten Putin, NATO üyeliğine ise güvenlik endişeleri nedeniyle karşı olduklarını ifade etti. “Moskova görüşme için en iyi yer. Güvenliklerini yüzde 100 garanti ediyoruz. Eğer görüşmek için başka yere çağırırlarsa biz bunu aşırı talepler şeklinde değerlendiriyoruz.” dedi. Putin, Ukrayna’nın görüşmeye hazır olmadığını, çünkü yargı sisteminin çöküşte olduğunu ve anayasanın onaylaması gereken toprak anlaşmalarının referandumla kabul edilmesi gerektiğini belirtti.
Yabancı Askerlerin Konuşlanması ve Uzlaşı
Putin, Ukrayna’da yabancı askerlere yönelik endişelerini dile getirerek şunları söyledi: “Bu, Ukrayna’nın NATO’ya çekilmesinin ana nedenleri arasına yer alıyor. Bu nedenle, özellikle şimdi askeri çatışmalar sırasında orada herhangi bir birlik konuşlanırsa, bunların meşru hedefler olacağını varsayıyoruz.”
Barış anlaşması sağlanması halinde Rusya’nın tüm taahhütlere uyacağını belirten Putin, “Uzun vadeli barışa yol açacak çözümlere ulaşılırsa, o zaman Ukrayna topraklarındaki yabancı askerlerin varlığına gerek kalmayacak. Hem Rusya hem de Ukrayna için çözüme kavuşturulması gereken güvenlik garantilerine saygı duyacağız.” diye ekledi.