İstanbul’da bir paylaşımla kamuoyuna yansıyan mesaj, Ukrayna savaşıyla ilgili tarafsız bir yaklaşımın, Barışın mimarisi için Türkiye’nin kilit rolüne vurgu yapıyor. Marmara Silivri Cezaevinde tutuklu Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu adına açılan Cumhurbaşkanı Aday Ofisi X hesabından yayımlanan mesaj, savaşın sona erdirilmesi yönündeki arzu ve Karadeniz’de adil barışın önemine dikkati çekti.
İletişimde, Ukrayna’daki savaşın 3,5 yıldır devam ettiği ve kalıcı barışın sağlanması için müzakerelerin kaçınılmaz olduğu ifade edildi. Mesajda, Barışın kalıcı olması için Ukrayna’nın güvenliğinin ve egemenliğinin güvence altına alınması gerektiği, tarafların hemen masaya oturması gerektiği vurgulandı. Ayrıca Türkiye’nin, NATO’nun en güçlü ordularından biri ve Karadeniz’in kıyılarına sahip olması nedeniyle masa toplantılarında öncelikli bir konuma sahip olması gerektiği belirtildi. İstanbul’un, daha önce Rus-Ukrayna görüşmelerine ev sahipliği yapan ve barış için uygun bir zemin sunduğu ifade edildi.
Gelecek adımlar
- Tarafların bir an önce müzakere masasına oturması gerektiğinin ısrarla altı çizildi.
- İstanbul’un, barış için en uygun şehir olduğuna dair görüşler paylaşıldı; bu şehirde müzakerelerin ilerletilmesi gerektiği düşüncesi öne çıktı.
- Karadeniz’de adil ve kalıcı barış için güvenlik ve enerji gibi alanlarda Avrupa’nın güvenlik mimarisinin güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
Mesaj, paylaşım yapan hesapta uzun ve yoğun bir metin olarak yer aldı ve bazı uzun ara boşluklar içerdi. Ancak ana akış, savaşın sona erdirilmesi ve tarafların müzakere sürecine yönelmesi gerektiği yönünde net mesajlar içeriyor.
Kaynak bağlantıları ve ilgili ayrıntılar kamuoyuna aktarılarak konunun uluslararası güvenlik bağlamında tartışılacağı bir platforma taşındı.
Bu içerik yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuştur. Bir hata olduğunu düşünüyorsanız lütfen iletişime geçin.